hiša MP

Zgornje Pirniče

2005-2007

 

arhitektura>

Kaja Lipnik Vehovar

Arne Vehovar

Enostanovanjska hiša je zasnovana iz dveh delov, iz dveh podolgovatih kubusov, ki sta tlorisno delno zamaknjena. Zaradi prilagoditve objekta terenu, ki se dviguje proti zahodu, sta za pol etažne višine oba dela medsebojno zmaknjena tudi po višini.

V pritličju prvega, nižjega dela hiše se nahajajo garaža, glavni vhod na SV fasadi, predprostor, utility, wc ter delovna soba, ki ima izhod na atrij - zunanjo pisarno, v nadstropju pa so telovadnica, spalnica z ložo in garderobo ter kopalnica. Ta del hiše ima ravno streho, umaknjeno teraso s pogledi na Šmarno goro.

Pritličje drugega dela je bivalno; dnevna soba, kuhinja in jedilnica so združeni v en večnamenski prostor, ki je na treh straneh z velikimi zastekljenimi površinamii odprt v naravo, na vrt. Nad bivalnim delom sta dve otroški sobi s kopalnico. Ta del ima dvokapno streho.

Hiša je lesena, ima masivno leseno nosilno vertikalno konstrukcijo z obeh strani obito z OSB ploščami, ki zagotavljajo bočno stabilnost konstrukcije. Lesena je tudi stropna konstrukcija, stropniki so ostali vidni. Objekt je plitvo temeljen s pasovnimi AB temelji. Še stene v pritličju, ki so vkopane in stopnice, ki vodijo iz pritličja nižjega dela v pritličje višjega so armirano-betonske. Stopnice iz bivalne v višje etaže so montažne - kovinsko ogrodje in lesene nastopne ploskve.

Vse stavbno pohištvo je izdelano iz masivnega macesnovega lesa, macesnova je tudi prezračevana fasada objekta.

1
2
3
4
5
6
7
8
9